25-02-07

Allée Bleue - Amours Toujours 2004

Herkomst: Zuid-Afrika.
Originebenaming: Franschhoek.
Blend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Syrah.
Prijs: € 18.

Alc.: 15%.

Als er nog steeds mensen in je wijnnerdkringetje zijn die beweren dat er uit Zuid-Afrika enkel bulkwijnen en overprijsde Bordeaux-imitaties kunnen komen, dan is deze wijn het middel voor een stevige rehabilitatiekuur. De wijnmakerij met deze mooie, haast symbolistisch poëtische naam behoort met Haute Cabrière, Hamilton-Russel en Boekenhoutskloof Allée Bleue - Amours Toujours © TS 2007tot de topwineries van de Franschhoek, één van de oudste wijncul- tuurgebieden uit Zuid-Afrika. Na 100 jaar rust in vergetelheid staat Allée Bleue weer meer dan ooit in de spotlights, want niet alleen hun Amour Toujours haalt prijs na prijs binnen, maar ook die verguisde eigen druif Pinotage, wordt hier op prachtige manier gevinifieerd.

Tot voor kort had ik nog nooit van Allée Bleue gehoord. Ik ben er nochthans vast van overtuigd dat Zuid-Afrika binnen dit en tien jaar één van de meest opwindende wijnlanden ter wereld zal zijn en houd dus meer dan één oogje in het zeil. Maar toch ... op de wijnbeurs van de K.U.L. afgelopen november werd ik zeer aangenaam verrast door deze charmeuse. Tussen een mondspoeling met schriele Château Meerdael en naast Ernie Els' peperdure en de hemel in geprezen Engelbrecht Els 2003 wist ze zich in elk geval van een allure waardig dat ik nog zelden tegengekomen ben. En kort geleden bevestigde ze nog eens de herinnering die ik van haar had.

Toen ik de eerste van onze vier flesjes opentrok werd ik weer eens aangenaam vergast op een decadentistisch voluptueuze, maar paradoxaal genoeg zeer gecentreerde neus van gedroogde aardbei, rozenblaadjes, cederhout en lokoum, die in een mum van de tijd de hele kamer vulde. Wat opschudden doet de neus mooi verdiepen met gewreven kruidnagel en iets duister dropachtigs. Alleen het zicht al zou heel wat mensen moeten verleiden: vette, sterk gekleurde tranen en een glanzende haast inktzwarte kleur verraden de materie die er onder deze lieflijke, oosterse neus verscholen zit. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze courtisane er in de mond de hakken in zet: bosaardbei, Sint-Jansbessen en rozenbottel op de lippen en een veerkrachtig, afgetraind body van noir-de-noir met toetsen van bittere Afrikaanse koffie. The Southern Belle verlaat de show met een opzwepende lift van een wolk gember en gerookt hout die mooi haar alcoholrondingen verhult. In alle opzichten een Nieuwe-Wereldwijn, misschien zelfs een beetje Parkeriaans zou je zeggen, ware het niet dat het geheel gedragen wordt door een impressionante ouderwetse spankracht en voortschrijdt op fluweelzachte maar goed droge tannines. Geen kleverige stroperigheid en alcoholgedragen bombast dus, wel een strenge babe op stiletto's.

De neus en het smaakpalet liggen nu nog redelijk ver uiteen en voor sommigen onder ons zal het licht wrange midden van de body afschrikken, maar gekaderd in de hele structuur van de wijn lijkt het er zeer sterk op dat deze geliefde nog niet op haar hoogtepunt is. Dat voel je ook in de mond: er flitst nog zoveel complexiteit ongecontroleerd op en neer dat het moeilijk is geconcentreerd alles te registreren tijdens het proeven. Dit is hoe dan ook een maaltijdwijn voor bij stevige, exotisch gekruide lamsschotels, eend of haas. Voor ons in elk geval niet alleen liefde op het eerste zicht, maar ook eeuwigdurende liefde!Beoordeling: 92/100.grapegrapegrapegrape
Geproefd op: 15-17.02.2007.

10:35 Gepost door Amaronese in Zuid-Afrika | Permalink | Commentaren (2) | Tags: cabernet sauvignon, merlot, grenache, syrah |  Facebook |

24-02-07

 

Herkomst: Zuid-Afrika.Originebenaming: Franschhoek.Type: Rood, droog.Blend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Grenache.Alc.: 15%. Wie nog steeds blijft beweren dat Zuid-Afrikaanse wijnen ondermaats en oninteressant commercieel zijn, mag je met een gerust hart deze fles eens onder de neus duwen.

19:21 Gepost door Amaronese in Zuid-Afrika | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |