29-03-07

Torres, San Medin, Curico, 2004.

Herkomst: Chili.
Origine: Curico.
Blend: Cabernet Sauvignon.
Prijs: € 5,99.
Alc.: %

Je zal maar Miguel Torres heten en ergens in het pikante Spanje een bescheiden en oeroud optrekje bezitten met een paar rijtjes wijnstokken … . Torres, de big brand name in Spanje. Als je Spanje je zegt, zeg je bijna automatisch Torres. Waarom? Wel Miguel Torres heeft wel een paar rijtjes wijnstokken in zijn achtertuin staan en, toegegeven, hij bezit er ook nog enkele in de tuintjes van een paar vrienden. Bompa Torres had het niet alleen nogal hoog op met de wijnplantjes, maar hij maakte net als overbompa ook wat wijn. Zelfs toen zijn mooi wijnschuurtje in de Spaanse Burgeroorlog (1939) platgebombardeerd Affiche Spaanse Burgeroorlogwerd, bleef zijn liefde voor de plantjes en hun witte of rode vocht zo groot, dat hij maar besloot er helemaal opnieuw mee te beginnen. Zo een traditie laat je natuurlijk niet zomaar met de grond gelijk maken.
De naam Torres wordt consequent met wijn verbon- den sinds 1800, het moment waarop ze als wijnboeren, nog met kar en paard, zelfs bereid waren door de woestenij van Estremadura te sleuren om hun wijn te verkopen. Op een goe- de dag kwam verloren zoon Jaime Torres immers terug thuis van enkele jaren feesten in Cuba met het vaste besluit vaderlief een handje te helpen met de wijnbouw. Dankzij Jaime’s ondernemendheid groeide Torres uit tot wat het nu is. Hij besloot immers nieuwe afzetmarkten aan te boren in Cuba, Argentinië en Puerto Rico. Aan het eind van de 19de eeuw was Jaime’s bedrijvigheid zo groot geworden dat hij wel een wijnmakerij op poten moest zetten in Vilafranca del Penedès. Van hieruit veroverde Torres de wereld.
Op een dag was Miguel een beetje uitgekeken op de enkele rijtjes wijnstokken in zijn achtertuin. Meer nog, hij was ook de enkele druivelaars die hij bij zijn kameraden had geplant hartstikke beu. Dus dacht Miguel: “Ik pak mijn biezen en ben er mee weg. Waarheen? Laten we het makkelijk houden: Chili. Daar spreekt men ook Spaans en daar heb ik nog wel een paar old sports wonen.” Zo gezegd zo gedaan: Miguel pakt zijn koffers en stapt het af. In Chili bevalt het hem best, dus ook daar besluit hij dan maar een klein stulpje te bouwen. Hij voelt zich zelfs zo in zijn sas, dat hij er echt zijn thuis van maakt door weer eens een paar druivenstokjes Miguel Torreste planten in zijn moestuin. Zelfs zijn alte Kameraden vinden het allemaal best dat de Miguel er bij hen eveneens een koppel in de grond steekt. Het leven kan mooi zijn.
Wat doe je als je wat druiven te veel hebt? Juist ja, wijn maken. Een logische stap, zo dacht Miguel er ook over. Eén van de resultaten van zijn Chileense ijver is de San Medin, een 100% Cabernet Sauvignonwijn. In het glas komt een goed gevulde karmijnrode wijn met een scherpe, heldere eikrand, een heldere reflectie en stevige, wat vettige tranen. De neus neemt een plotse hoge vlucht met een rijk, ietwat zwaar boeket van rood fruit, waarin vooral fram- boostoetsen prominent aanwezig zijn. Het geheel wordt echter snel overschaduwd door een haast vrieskouachtig aandoende eucalyptusbries, die ook in de smaak nogal sterk overheerst. Wat iele bevroren framboos, een stipje zacht rood fruit en daarmee is het zo ongeveer gezegd voor de rest van het smaakpalet. Slecht een fragiele zoethouttoets speelt op de achtergrond nog mee. Weinig vulling en een aarzelende structuur in een onevenwichtig geheel …. , dit is dus geen wijn om over naar Spanje te schrijven!Teleurstellend.


Beoordeling: 77/100. grape
Geproefd op: 28.02.2007, Wild Tasting 1, Kurkdroog.

12:00 Gepost door Amaronese in Chili | Permalink | Commentaren (3) | Tags: cabernet sauvignon, curico, valle central |  Facebook |

25-03-07

Otoño Pablo Neruda, Valle del Lontue, 2005

Herkomst: Chili.
Origine: Valle del Lontue.
Blend : Carmenère, Cabernet Sauvignon.
Prijs: € 6,15.
Alc.: %

Wereldwinkelwijntje op de proeftafel ... had ik geweten wat er achter de papieren wikkel om de fles zat, dan had ik vast en zeker al eens een slurp van m’n blow genomen, met m’n vingers in m’n rasta’s naar een nog door de wetenschap onbeschreven wormsoort gezocht en met ’n blote tenen even in m’n patersandalen gewriemeld. Niet dus … ik had vast en zeker met m’n ogen gerold. Wanneer er Oxfam op een fles staat denk ik meteen ‘alternopartywijn’ zoals ik al eerder ergens zei. Niet dat ik the alternative scene geen eigen wijn gun (als Coppola, Depardieu en zelfs Lolo Ferrari hun eigen wijn hebben moeten alterno’s daar toch minstens anti-jet-setgewijs iets tegen in kunnen brengen), maar het studentenleven heeft me vast misvormd in dit geval. Van de ene kotparty naar de andere met telkens weer het zoveelste obligate rommelwijntje achter de kiezen, … daar ga je van balen, toch? Zeker omdat er voor de keuze van die ondrinkbare wijn altijd de reden gegeven werd dat dit nu eenmaal de goedkoopste, de beste en bovenal ethisch de meest correcte was.
Ethiek in het wijnglas, ’t zal allemaal wel lovenswaardig zijn, maar what’s the point? Ondrinkbaar blijft ondrinkbaar en andere aangenamere wijntjes vinden voor € 5 is nu niet meteen een vreselijke beproeving. Ik werd er op den duur Pablo Nerudakregelig van en dat tikkeltje kregeligheid doorprikt nu nog steeds mijn altijd zo genereuze, joviale en superoptimistische karakter wanneer ik het woord ‘wereldwinkelwijn’ nog maar meen te herkennen. Weer mis in dit geval: de stunner van de avond, zeker voor het belachelijk lage prijskaartje dat hij op z’n rug meezeulde: € 6,15. Je zou voor minder wroeging hebben voor je zo vaak verweten snobhouding. Het kan verkeren … .
Deze wijn, die door Oxfam als een soort van eenmalig project ter hulde aan dichter Pablo Neruda werd gebotteld uit enkele geselecteerde kleine wijngaarden, werd na een onverwacht succes opgenomen in het standaardaanbod van de Wereldwinkels. En dat is voorwaar geen slechte keuze: een mooie redelijk lichte en frisse karmijnrode kleur, met een lichte rijptoets en een bijzonder scherp afgetekende neus waarin vooral zwarte kers op de voorgrond staat, maar ook de backing-vocals van zwart fruit (vooral braam dan), opwindende droptoetsen en na opschudden zelfs een vleugje koffie met room laten van zich horen. Het was dan ook de eerste wijn van de avond waarrond een eensluidend goedkeurend gebrom te horen was. In de mond levert de Otoño een jeugdig en op sappige structuurtannines geschoeid steekspel van zwarte kers, koffie en fijn cacaopoeder, afgerond met een frisse pepertoets. Geen buitengewone diepgang of complexiteit, maar wel een wijn die in alle opzichten af is: heel evenwichtig, geen bombastisch overrijp fruit, maar goed verweven zuivere en beschaafde fruitimpressies, een verhoudingsgewijs mooi tot uitdrukking komende structuur en een sappige, lange afdronk.
Type cliché-debunker.


Beoordeling: 84/100.grapegrapegrape
Geproefd op:28.02.2007. Wild Tasting 1, Kurkdroog.

23:05 Gepost door Amaronese in Chili | Permalink | Commentaren (2) | Tags: valle del lontue, carmenere, cabernet sauvignon |  Facebook |

12-03-07

Casa Mayor, Old Vines Carmenère 2005

Herkomst: Chili
Origine: Colchagua
Blend: Carmenère, Cabernet Sauvignon
Prijs: € 4,95.

Een klassieker uit het gamma van de Colruyt-supermarkten.
De kleur is fris dieppaars met een zuivere spiegel en mooie gekleurde tranen. Jammer genoeg zet dat ons op het verkeerde been, want de neus boet in aan frisheid en definitie: de fruitgeur beperkt zich tot wat zwak afgelijnde framboos en wordt gedomineerd door groene paprika. Het gehele boeket heeft ook weinig vulling. Walsen brengt ook niets meer bij tot de combo framboos-paprika. Worstelen met het Carmenère-beest dat van zerp, puberaal groen naar vol, sappig en gekonfijt fruit kan omslaan zoals Jean-Marie De Decker van partij naar partij hopt?
Hetzelfde geldt voor de smaak: zeer timide met wat leafy framboos, een toets muskaatnoot en wat witte peper in de afdronk. Het geheel is redelijk deftig gestructureerd met genoeg vinnige zuren, maar de tannines blijven wat aan de platte kant. ‘Teleurstellend’ was het algemene verdict, zeker na de onthulling van het etiket. Versies 2003 en 2004 van deze gedoodverfde QPR-breed waren naar het schijnt stukken beter (ik heb ze niet geproefd).


Beoordeling: 78/100.grape, no way een 82,50%, Dirk, of was het dan een spreekwoordelijk slechte fles?
Geproefd op: 28.02.2007. Wild Tasting 1, Kurkdroog.

21:06 Gepost door Amaronese in Chili | Permalink | Commentaren (4) | Tags: carmenere, rood, colchagua |  Facebook |

10-03-07

Viñas las Niñas - Aroma frambuesa 2006

Herkomst: Chili.
Originebenaming: Colchagua.
Blend: 90% Syrah, 10% Mourvèdre.
Prijs: € 4,99.

Had ik deze fles zien staan in het rek zonder ze geproefd te hebben, dan had ik m'n schouders eens opgetrokken en rustig verdergewandeld: een schreeuwlelijk etiket waarop veel te knalroze frambozen als een voluptueuze tros borsten te kijk staan. Aaaargh ... . So, I admit:ik laat me ook teveel door het etiket leiden.
Maar, hoe fout een eerste oordeel op basis van borsten e.d. kan zijn, werd bij het proeven van deze supermarkt-puti wel duidelijk: een diepe, felle, maar zeer heldere kleur van oud rood met vette, trage tranen verraden al dat er wat meer in het glas zit dan een alledaags terrasroseetje. De neus barst van zeer zuiver rood fruit, wat lichte kruiden (roze peper) Engelen een beetje opstuivende alcohol. In de mond evenzeeer zacht rood fruit, wat frisse kruiden als rozemarijn en salie en een mooie herinnering van aardbei. Het geheel zit vervat in een stevige, sturende structuur die op geen moment uit de bocht dreigt te gaan. Naar de finale toe zit er een, voor sommigen lichtjes storend, vegetaal witloof- achtig bittertje te wachten. Als nageur noteerde ik herbes de Provence.
Mooie en goed gemaakte rosé, uitstekend om een proeverij mee te beginnen en zeker lekker in de zomer bij wat gekruide en gegrilde vis met een fris slaatje. Het witlooftoetsje in het eind stoort me hoegenaamd niet, het past bij de racy structuur en sluit het geheel mooi af. Verassing van het moment: een Chileense Syrah, daar stel je je toch wel wat anders bij voor, niet?


Beoordeling: 80/100.grapegrape
Geproefd op: 28.02.2007, Wild Tasting 1, Kurkdroog.

13:55 Gepost door Amaronese in Chili | Permalink | Commentaren (0) | Tags: syrah, shiraz, colchagua, mouvedre |  Facebook |