14-11-07

Lungarotti, Rubesco, Vigna Monticchio 2000, Rosso Torgiano Riserva DOCG

Herkomst: Italië
Origine: Torgiano
Blend: 70% Sangiovese, 30% Cannaiolo.
Alc.: 13,50%.
Prijs: € 37.

Het verhaal van de rijke industrieel die even een wijnaardje op de kop tikt of simpelweg een château met hebben en houden overkoopt begint zo stilaan een algemeen geaccepteerd topos te worden in het wijndiscours. Is het misschien een uitwas van de geïnstitutionaliseerde bedrijfscultuur in navolging van enkele met rijk gespijsde kelders koketterende industriebonzen of managementgoeroes? Waarschijnlijk wel, want je kan ze zo ongeveer niet meer op je beide handen en voeten tellen. Ga het rijtje maar af: van Frédéric Engerer als gérant in Château Latour tot onze eigenste Jan Theys. Ondertussen is deze side kick al geëxporteerd naar andere regionen van de high life du beau monde: denk maar aan de reeksen (porno)acteurs, regisseurs of politici – zo ongeveer allemaal één pot nat – die hun zuur verdiende centjes investeren in een lapje grond met enige wijnstokjes. Jaja, wie droomt er nu niet van een wandelingetje bij dag en dauw in de prille Zuid-Franse ochtendzon door een eigen wijngaard, terwijl je hier en daar liefkozend jonge trosjes Mourvèdre of Carignan – ach nee, doe maar Cabernet Sauvignon en Merlot, veel meer standing - door de hand laat glijden? Het wordt zo stilaan koekjesdozenromantiek of beter nog: een tot wel zeer rendabele kitsch verworden cult move.
Toch is het ooit anders geweest, want ooit waren er die pioniers die hun 12 to 12 job moe waren en besloten er het bijltje bij neer te leggen. Steevast voor geschift versleten waren daar wel enkele wijnnerds bij die van hun hobby simpelweg hun beroep probeerden te maken. Eén van die halve gekken was ‘Dottore’ Giorgio Lungarotti. Allez, zeg maar hele gek, want daar werd ie toch minstens enkele tientallen jaren voor versleten door het gros van de Italiaanse wijnboeren. Giorgio was weliswaar een gerespecteerd agronoom, maar op zijn ideeën over goede wijn maken in Umbrië had men het niet zo echt begrepen. Toen hij in de jaren zestig een hele wijnberg opkocht en daar eigenhandig naast Sangiovese, Cannaiolo en Trebbiano ook nog eens Cabernet Sauvignon en Merlot aanplantte konden veel wijnboeren in Toscane enkel maar de schouders ophalen. Edoch, dat was even buiten het toen nog miskende genie en de noeste arbeid van ‘Il Dottore’ gerekend. Enkele jaren later werd zijn Rosso Torgiano immers al de DOC-status toegekend (als één van de eerste in Italië!) en vanaf het begin van de jaren negentig mocht zijn Torgiano Rosso Riserva het fel begeerde roze DOCG-bandje om de hals knopen. Over zijn Torgiano Rosso Riserva ‘Vigna Monticchio’ werd immers enkele jaren daarvoor al rondgefluisterd dat het de Mouton-Rothschild van Italië was (bij nader inzien vind ik dat misschien toch een beetje geringschattend)!
Enkele maanden geleden deden we met de Orbis eens een eerste BYO-proeverij en dat watasting notes blog 039s meteen een succes. Er dook niet alleen een Château Fontenil 1986 (de eerste jaargang van Rolland) op, maar ook een Reserve Côtes du Rhône van Gourget en deze Riserva Vigna Monticchio van de Giorgio. Ik had hem al eens geproefd een jaar daarvoor bij een gruffy vertegenwoordiger op Megavino en dat was toen al een onvergetelijke ervaring. Het eigenaardige van deze wijn is dat hij eigenlijk een voorloper is van de hedendaagse, moderne Chianti. Lungarotti was immers bij de eersten om de witte druiven uit de klassieke blend te keilen en enkel Sangiovese en Cannaiolo te gebruiken. Ook de vinficatiemethodes werden duchtig aangepast. De betonnen cuves verdwenen en maakten plaats voor inox, er werd koud gemacereerd en de reusachtige bottes hadden hun beste tijd ook gehad: ze werden nog slechts gedeeltelijk gebruikt samen met kleinere bottes in de trant van Bordeaux-barriques. Als je ’m nu blind zou proeven tussen een reeks Chianti’s (of misschien beter: Vino Nobile’s) haal je hem er qua stijl zeker niet tussenuit (als hij ouder wordt en meer van z’n terroir laat doorschijnen is hij echter wel zeer herkenbaar). Het lijkt wel een moderne Chianti met wat meer extractie en de nu als klassiek aanziene blend. Een voorbeeld voor Chianti, wat later, maar, pikant detail: uit het naburige Umbrië. Het kan verkeren … .
Leuke van de zaak is dat hij voor een boegbeeld, voor ene cultwijn helemaal niet beestig duur is. Tussen de € 25 en 30, zeker niet overdreven voor een Riserva (behalve bij Vini France Leuven natuurlijk, waar er toch wel gaarne met woekerwinsten gewerkt wordt). Ander leuk detail: er gaan geen internationale druivenrassen in deze wijn en toch heeft hij een knappe structuur, een volle body en een gevulde kleur. Dat is misschien net zo sterk aan deze wijn/deze appellatie/dit huis: de topwijnen worden gemaakt van autochtone druivenrassen, weliswaar met modernere technieken, maar met oog voor de typiciteit van die enkele hellingen rond het kleine dorpje Torgiano.
Wij proefden alleszins een nog jonge Monticchio met evenwel zalig fluwelige tannines en een, voor mij toch, ontroerend samengaan van verfijnde elegantie en strenge kracht. In de nog jonge en verlegen neus herkennen we kaneel, kruidnagel en bosaardbeien geruggensteund door veel sappige en rijpe opgelegde kriekjes. Dat komt allemaal mooi geconcentreerd terug in de mond zonder al teveel ronde vetrolletjes, eerder pittig met gedroogde impressies. Na wat luchten in het glas geeft ie ook al weg wat we nog mogen verwachten: bosgrond met nat mos, boomschors en shii-take. Laat dat laatste nu net datgene zijn waar ik zo gek van ben in rijpe Sangiovese's uit Montepulciano of ietsje zuidelijker (’t is te zeggen: enkele kilometers verderop) de Sangiovese’s van de Colli Amerini.
Een wijn waarmee ik binnen een paar jaar al peinzend mee in de vlammen van ons imaginaire haardvuur wil staren … .

Beoordeling: 92+/100. grapegrapegrapegrape
Geproefd op: 27.12.2006.

11:50 Gepost door Amaronese in Italië | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Sorry voor de weinig originele vraag maar waar kunnen we deze wijn dan wél aan 25-30€ kopen?

Gepost door: vinejo | 14-11-07

Hihi bij superiore.de stond hij overtijd aan 27 (uitverkocht, maar kan morn bv. terug binnen zijn). Ik heb 'm ook eens bij Fourcroy gehaald (28) en al zien staan in een klein wijnwinkeltje in Bergen (weet bijgod niet meer hoe dat heette - maar zoveel wijnwinkeltjes zijn daar ook niet) voor 26,65. Even grasduinen in de Walen levert altijd wel wat moois op ;-).

Gepost door: Amaronese | 14-11-07

Of ja Doe zoals ik met mijn ouders deed: meegaan naar Italië en alle vrije plaats vol wijn steken op de terugweg. Nu geef ik gewoon een lijstje mee ...

Gepost door: Amaronese | 14-11-07

De commentaren zijn gesloten.