06-10-07

Zind-Humbrecht, Zind 2004

Herkomst: Frankrijk.
Origine: Alsace, Vin de Table.
Blend: 30% Auxerrois, 70% Chardonnay.
Prijs: € 13,45.
Alc.: 13,5%

Wanneer ik op goed geluk een geslaagde combinatie van 'wijn ende spijs' ontdek is mijn dag helemaal goed. Soms kan het gaan om een eerder klassiek huwelijk van een wat oudere Montrachet met gegrilde tarbot of een glas Banyuls met een crèmige hap chocomousse, maar even zalig is het wanneer ik eens lekker kan zondigen: een wat oudere Champagne met pop-corn. Klinkt vreselijk, ik weet het, maar het is zo verdomd lekker ... . De combinatie van een wijn en een gerecht is dus misschien wel erg subjectief, want wie denkt er nu spontaan aan een glas Champagne wanneer ie in de bioscoop naar de eerstvolgende Scary Movie zit te kijken? Zo goed als niemand dus, dat is wel zeker.

En toch, door regelmatig uit te zoeken waarom nu net die wijn het zo goed deed bij dàt gerecht, kom je tot de vaststelling dat er ergens een regelmaat verborgen zit in het complexe mechaniekje van de mariage ... .
Dagje vrij, dan gaan we maar een avondje koken. Zo ging dat meestal op kot. Enkele maanden geleden probeerden we eens een nieuw recept uit dat ik gevonden had op één van de stoffige schappen van het internet. Ik had verdomd veel zin in gebraden kip en liefst nog een 'frisse' gebraden kip. Het zal waarschijnlijk wel wat eigenaardig klinken, maar een 'frisse' gebraden kip, dat kan. 'Kip met citroen' is een eeuwige klassieker, zeker als het om mariages met witte wijnen gaat. Receptje gezocht, ik de kelder in (dat was nog de gore kelder van een al even goor studentenkot, toen) ... . Probleem: ik had nergens zoiets als Chablis, Puligny-Montrachet (way above my budget) of Langhe Chardonnay liggen. het enige wat zo'n beetje in de buurt kwam was een fles Zind van Zind-Humbrecht, een curiositeit die ik enkele maanden ervoor in de Galerie des Vins te Ath had meegepikt samen met een paar flessen Gewürz van de zelfde producent. Galerie des Vins is bij mijn weten ook bijna de enige die de wijnen van Zind-Humbrecht nog invoert in België. Soit, Chardonnay en Auxerrois ... curieuze combinatie, temeer omdat het een VdT is: Chardonnay is uit den boze in de Elzas. Tja, het was dat of niks.
Kipje in de pot, citroentjes erbij, wat ovenaardappeltjes om het geheel een beetje op te smukken en flesje open. Niet al te groot was onze verbazing toen ongeveer halverwege onze kip de fles zo leeg als het hoofd van Bert Anciaux bleek te zijn ... . Het was een verdomd goede wijn. Spijtig dat ik niet meteen wat meer van meegenomen had. Een mooi gefocuste, ronde neus van zeer rijpe of gekonfijte citroenschil en sappige roze pompelmoes. Een elegant en goed uitgebalanceerde compositie van beide druivenrassen. Qua smaak verraadt ie onmiddellijk zijn biodynamische origines: je kan niet anders zeggen dan dat de authenticiteit ervan af druipt. Het lijkt immers net alsof partjes pompelmoes en witte perzik elkaar afwisselen. Toch is het geheel helemaal niet jammy of overrijp. Integendeel, veel spankracht en een schitterende mineralige onderbouw - alsof er graniet fijngewreven werd boven de cuves - met glasheldere zuren. Logisch dat de bodem zo snel zichtbaar was ... .
Maar dan, waarom paste deze wijn nu zo goed bij dit gerecht? Omdat een goede ABC-Chardonnay de textbook-begeleider is voor gevolgelte met citroen? Gedeeltelijk zeker wel, dat was immers ook het Zindtraditionele principe waarop ik m'n keuze baseerde. Riesling en Viognier lagen ook broederlijk te ronken in de kelder, maar nee, daar dacht ik niet meteen aan. Dat was dus Punt 1: cultuur, wijn- overlevering, wijndiscours, of hoe je het ook noemen wil. Punt 2: Dit gerecht werd bereid met een fikse hoeveelheid olijfolie; een soort olie die niet alleen erg coatend werkt, maar ook met zijn lichtjes bittere en wat groenige toets wijn-combinaties niet simpel maken. Blijkbaar moet hier vooral de stevige aciditeit van de wijn een rol gespeeld hebben: die snijd immers als een mes doorheen de filmende olie en zorgt ervoor dat het aroma van de wijn toch de smaakpapillen bereikt. En dat is natuurlijk pure scheikunde: olie en complexe zuren durven wel eens met mekaar in de clinch te gaan. Het licht bittere (pyrazines!) werd natuurlijk al gedeeltelijk gepasseerd door het kippenvlees, maar het werd ook weerspiegeld in de iet of wat wrange en toch rijpe pompelmoessmaak en tegelijkertijd gecounterd door het suikerwaterachtige zoete van de perzik. Punt 3: Ondanks de gepaarde citrusimpressies in zowel wijn als gerecht werd het geheel toch niet wrang-zuur, zoals dat bij een overmaat aan citroen kan gaan. Dat heeft eerst en vooral te maken met het feit dat het citroensap ingekookt wordt (waarbij zuren makkelijker verdwijnen dan complexe suikers) en daarbij ook nog eens lichtjes geneutraliseerd wordt door de eiwitten van het kippenvlees. Neem daar nog eens bij dat de citrusaroma's in de Zind bijzonder rijp waren en bijgevolg inderdaad eerder de richting van gekonfijte citroen uitgingen en je weet dat het net dat gekonfijte, dat friszoete en rijpe van de citroen is dat doorsmaakt (konfijten werd vroeger vooral gedaan met nog niet volledig rijpe vruchten btw., zie de 'papa scène' uit Munich). Punt 4: Het parallel oplopen van citrussmaken en licht wrange toetsen in het gerecht zorgen ervoor dat één smaakcomponent in de wijn - die meestal nogal subtiel blijft - mooi gevoorgrond wordt: de mineraliteit. Anderzijds is het net de omgekeerde spiegelrelatie die ervoor zorgt dat in het kiprecept de fijn gekruide en licht geparfumeerde, hartige smaak van de kip naar boven komt. Punt 5: zowel gerecht als wijn waren gewoon verdomd lekker!
Een geslaagde mariage. Een lucky hit, maar dan wel één die het uiteindelijk doel van een mariage bereikt. Two become one, maybe even more than in one child: they become more in one!  

Het door chefkok Foodfan geperfectioneerde recept vind je hier.

Beoordeling: 93/100.grapegrapegrapegrapegrape
Geproefd op:
26.05.2007.

 

19:13 Gepost door Amaronese in Frankrijk | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Van zo' n mooie TN word ik nu eens héél welge...
niemand minder dan...
JAZEKER, dames en heren !

ps:(gisterenavond ook 2 geslaagde combi' s , binnenkort op tnet...)

Gepost door: vinejo | 07-10-07

Al eens geprobeerd die Zind? Zeker doen! Opens up het beeld dat je hebt over de Elzas.
'k Zie trouwens dat er iets mis is in de html-code: de helft staat er maar op en de pic is missing. Ga 'k gauw wat aan doen.

Gepost door: Amaronese | 08-10-07

mooi postje ... en bedankt voor je lovende commentaar op spruitjes en kastanjes ... Maar deze keer heb ik toch weer kunstgrepen moeten uithalen om het te kunnen lezen. Vreemd!

Gepost door: food fan | 10-10-07

Dan hebben we het gevonden. Er is ergens een probleem met de html van je posts of je blog vermoed ik. Het laatste antwoord postte ik via IE en niet in firefox. Ik heb in deze blog ook wat zitten knoeien om 'm voor beide browsers goed te krijgen, met wat hulp van een paar artikels op het web.
Ach, wat 'n mens allemaal niet voor een praatbaakje aan wijn en eten moet oevr hebben ... .
@vinejo:
Waar blijven je combo's? Ik ben eens benieuwd!

Gepost door: Amaronese | 10-10-07

Combo's heb ik niet, kan je wel het golden gate quartet aanraden!
Just kiddin'(woeha) , die combos moeten enkel nog de weg naar het scherm vinden ( en horen in een verhaal over een avondje met als afsluiter een...vcc 1988--deze werd zonder begeleidend eten gedronken--! ) maar net zoals bij jou liggen hier ook nog en pak papieren met TNs en stories die voorrang hebben...

Gepost door: vinejo | 12-10-07

Mmm Golden Gate, ja, not bad, maar geef mij maar hard boiled hard bop en co. Blues en gospel zijn me lijzig en te kleverig. Dus combo's, lamaar kome!
Klinkt al veelbelovend. Enfin, know the feeling: had ik maar wat tijd om te schrijven.

Gepost door: Amaronese | 12-10-07

De commentaren zijn gesloten.