03-10-07

Taittinger, Comtes de Champagne, Blanc de Blancs 1994

Herkomst: Frankrijk.
Origine: Champagne, Reims.
Blend: 100% Chardonnay.
Prijs: (nu) € 72,00.
Alc.: 12%

Terwijl een rapensoepje rustig op het vuur staat te pruttelen en ik een eerste glas van een probeerflesje Château Coufran 2005 geniet - dat overigens met de minuut beter en overtuigender wordt -, bedenk ik dat het eigenlijk het moment is om eindelijk weer eens een wijnrecensie bij te zetten in de rekken van The Wineshed. Veel te lang geleden, maar zoals je op de Orbis-site kan lezen: ja, lang geleden, maar veel gebeurd ... .
Comtes de Champagne 1994Een nieuw huis betrekken vonden we toch de gelegenheid om gepast te vieren. Ik had enkele maanden geleden enkele flessen Comtes de Champagne 1994 op de kop kunnen tikken voor waarlijk geen geld: in het rek stonden ze voor € 62, hetgeen ik wel beestig veel geld vond voor een flesje Champagne, maar ja, voor een topcuvée van een groot huis en een wijn waar ik alleen maar lovende commentaren over gelezen had van wijngoeroes wiens 'verhemelte' me wel aanstaat (o.a. Michael Broadbent en Jancis Robinson), wilde ik dat nog wel betalen: de drie flesjes die er stonden maar meegeritst en naar de kassa gewaggeld. Ik had nog wat charcuterie en een doosje muggensteentjes bij, dus dat werd een rekening van rond de € 200. Ik viel dan ook ongeveer van mijn sokken toen de kassierster (en bijzonder vriendelijke en knappe dame trouwens!) monotoon opdreunde: "Dat is dan € 53 alstublieft" ... . Ze moet de verbazing op mijn gezicht gezien hebben en nam in alle sérieux, één van de flessen vast. Ik dacht natuurlijk (een beetje perfide): "Gvd, het gaat weer niet lukken hè", waarop het bevallige kind zei: "Dat is niet veel hè € 13 voor een fles Champagne", en ik - enigszins schaapachtig - "Neuh ...". Ze fronste eens, keek naar het etiket:"Oh, maar '94, dat zal zijn omdat die zo oud is hè", en ik - lucide - : "jaaaa, ik ga 'm eens gebruiken voor een champagnecocktail. Dat is het veiligste". Toen ik buitenkwam, had ik veel zin om een rondedansje te doen: zoveel chance had ik nog nooit gehad met een fles wijn!
Enfin, een paar maanden later - ik wist dat het inhuizen nog maar een paar weekjes verder was - zat ik o.a. samen met vader en zoon De Coster op een avond in Mollem Sauvignon Blancs te proeven (nog zo'n rist proefnota's die liggen te huilen om aandacht). Om de avond af te sluiten bracht ik één van de Comtes mee en ... na een paar minuten wist ik dat ie zeker goed genoeg was om met z'n tweetjes te drinken op onze eerste dag in ons eerste eigen huis. Ongeveer als verwacht, maar wat mij betreft zelf ietsje mijn verwachtingen overtreffend, was dit het soort Champagne dat je doet inzien dat meer dan helft van de Champagnes die je drinkt of te drinken krijgt simpelweg "gore boecht" met een grote 'B' zijn - allez, 't is te zeggen, 't schijnt dat de Veuve Durand van 'Den Aldi' niet zo'n boecht is, toch niet om van 'te kreveren van de pain' alleszins.
Alles wat heel wat NV-cuvées van grote huizen (incluis Taittinger) zijn, was de Comtes niet: geen aggressief gecarboniseerd glas maagzuur met een dosagesmaakje dat richting bananenschil gaat dus. Wel een heel fijn en toch persistent mousserende, diep-gouden wijn met een zeer rijke al heel lichtjes aldehydische (noterige) neus van zonrijpe citrusvruchten, een mooie briochevulling en een verlegen hint van gecarameliseerde suiker. In de mond was ie even rijkelijk: stevig vullend zoals een goede, sappige baba à rhum met nog steeds messcherpe citrus, wat crémige banketbakkersroom en een goed droge, wat noterige, maar zachte en elegante afdronk. Blanc de Blancs begint wel zo stilaan het soort Champagne te worden waar ik een zwak voor heb: ontdekt met een fenomenale - nog steeds niet geëvenaarde - fles Robert Doyard, Cuvée Vendémmiare 1997 en sindsdien het soort fles waar ik spontaan lyrisch van  wordt.
Alhoewel deze Comtes de Champagne er bijna over was - nu ja, ik heb zo een aldehysidische hint wel graag, draagt bij tot de complexiteit - liet hij zich nog een hele avond van z'n beste kant zien: een dandyeske oude heer, een beetje zoals mijn vader: "ne crème van ne vent", zoals Cath zou zeggen ... .

Beoordeling: 94+/100.grapegrapegrapegrapegrape
Geproefd op: 01.07.2007.

10:03 Gepost door Amaronese in Frankrijk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.