29-03-07

Torres, San Medin, Curico, 2004.

Herkomst: Chili.
Origine: Curico.
Blend: Cabernet Sauvignon.
Prijs: € 5,99.
Alc.: %

Je zal maar Miguel Torres heten en ergens in het pikante Spanje een bescheiden en oeroud optrekje bezitten met een paar rijtjes wijnstokken … . Torres, de big brand name in Spanje. Als je Spanje je zegt, zeg je bijna automatisch Torres. Waarom? Wel Miguel Torres heeft wel een paar rijtjes wijnstokken in zijn achtertuin staan en, toegegeven, hij bezit er ook nog enkele in de tuintjes van een paar vrienden. Bompa Torres had het niet alleen nogal hoog op met de wijnplantjes, maar hij maakte net als overbompa ook wat wijn. Zelfs toen zijn mooi wijnschuurtje in de Spaanse Burgeroorlog (1939) platgebombardeerd Affiche Spaanse Burgeroorlogwerd, bleef zijn liefde voor de plantjes en hun witte of rode vocht zo groot, dat hij maar besloot er helemaal opnieuw mee te beginnen. Zo een traditie laat je natuurlijk niet zomaar met de grond gelijk maken.
De naam Torres wordt consequent met wijn verbon- den sinds 1800, het moment waarop ze als wijnboeren, nog met kar en paard, zelfs bereid waren door de woestenij van Estremadura te sleuren om hun wijn te verkopen. Op een goe- de dag kwam verloren zoon Jaime Torres immers terug thuis van enkele jaren feesten in Cuba met het vaste besluit vaderlief een handje te helpen met de wijnbouw. Dankzij Jaime’s ondernemendheid groeide Torres uit tot wat het nu is. Hij besloot immers nieuwe afzetmarkten aan te boren in Cuba, Argentinië en Puerto Rico. Aan het eind van de 19de eeuw was Jaime’s bedrijvigheid zo groot geworden dat hij wel een wijnmakerij op poten moest zetten in Vilafranca del Penedès. Van hieruit veroverde Torres de wereld.
Op een dag was Miguel een beetje uitgekeken op de enkele rijtjes wijnstokken in zijn achtertuin. Meer nog, hij was ook de enkele druivelaars die hij bij zijn kameraden had geplant hartstikke beu. Dus dacht Miguel: “Ik pak mijn biezen en ben er mee weg. Waarheen? Laten we het makkelijk houden: Chili. Daar spreekt men ook Spaans en daar heb ik nog wel een paar old sports wonen.” Zo gezegd zo gedaan: Miguel pakt zijn koffers en stapt het af. In Chili bevalt het hem best, dus ook daar besluit hij dan maar een klein stulpje te bouwen. Hij voelt zich zelfs zo in zijn sas, dat hij er echt zijn thuis van maakt door weer eens een paar druivenstokjes Miguel Torreste planten in zijn moestuin. Zelfs zijn alte Kameraden vinden het allemaal best dat de Miguel er bij hen eveneens een koppel in de grond steekt. Het leven kan mooi zijn.
Wat doe je als je wat druiven te veel hebt? Juist ja, wijn maken. Een logische stap, zo dacht Miguel er ook over. Eén van de resultaten van zijn Chileense ijver is de San Medin, een 100% Cabernet Sauvignonwijn. In het glas komt een goed gevulde karmijnrode wijn met een scherpe, heldere eikrand, een heldere reflectie en stevige, wat vettige tranen. De neus neemt een plotse hoge vlucht met een rijk, ietwat zwaar boeket van rood fruit, waarin vooral fram- boostoetsen prominent aanwezig zijn. Het geheel wordt echter snel overschaduwd door een haast vrieskouachtig aandoende eucalyptusbries, die ook in de smaak nogal sterk overheerst. Wat iele bevroren framboos, een stipje zacht rood fruit en daarmee is het zo ongeveer gezegd voor de rest van het smaakpalet. Slecht een fragiele zoethouttoets speelt op de achtergrond nog mee. Weinig vulling en een aarzelende structuur in een onevenwichtig geheel …. , dit is dus geen wijn om over naar Spanje te schrijven!Teleurstellend.


Beoordeling: 77/100. grape
Geproefd op: 28.02.2007, Wild Tasting 1, Kurkdroog.

12:00 Gepost door Amaronese in Chili | Permalink | Commentaren (3) | Tags: cabernet sauvignon, curico, valle central |  Facebook |

25-03-07

Otoño Pablo Neruda, Valle del Lontue, 2005

Herkomst: Chili.
Origine: Valle del Lontue.
Blend : Carmenère, Cabernet Sauvignon.
Prijs: € 6,15.
Alc.: %

Wereldwinkelwijntje op de proeftafel ... had ik geweten wat er achter de papieren wikkel om de fles zat, dan had ik vast en zeker al eens een slurp van m’n blow genomen, met m’n vingers in m’n rasta’s naar een nog door de wetenschap onbeschreven wormsoort gezocht en met ’n blote tenen even in m’n patersandalen gewriemeld. Niet dus … ik had vast en zeker met m’n ogen gerold. Wanneer er Oxfam op een fles staat denk ik meteen ‘alternopartywijn’ zoals ik al eerder ergens zei. Niet dat ik the alternative scene geen eigen wijn gun (als Coppola, Depardieu en zelfs Lolo Ferrari hun eigen wijn hebben moeten alterno’s daar toch minstens anti-jet-setgewijs iets tegen in kunnen brengen), maar het studentenleven heeft me vast misvormd in dit geval. Van de ene kotparty naar de andere met telkens weer het zoveelste obligate rommelwijntje achter de kiezen, … daar ga je van balen, toch? Zeker omdat er voor de keuze van die ondrinkbare wijn altijd de reden gegeven werd dat dit nu eenmaal de goedkoopste, de beste en bovenal ethisch de meest correcte was.
Ethiek in het wijnglas, ’t zal allemaal wel lovenswaardig zijn, maar what’s the point? Ondrinkbaar blijft ondrinkbaar en andere aangenamere wijntjes vinden voor € 5 is nu niet meteen een vreselijke beproeving. Ik werd er op den duur Pablo Nerudakregelig van en dat tikkeltje kregeligheid doorprikt nu nog steeds mijn altijd zo genereuze, joviale en superoptimistische karakter wanneer ik het woord ‘wereldwinkelwijn’ nog maar meen te herkennen. Weer mis in dit geval: de stunner van de avond, zeker voor het belachelijk lage prijskaartje dat hij op z’n rug meezeulde: € 6,15. Je zou voor minder wroeging hebben voor je zo vaak verweten snobhouding. Het kan verkeren … .
Deze wijn, die door Oxfam als een soort van eenmalig project ter hulde aan dichter Pablo Neruda werd gebotteld uit enkele geselecteerde kleine wijngaarden, werd na een onverwacht succes opgenomen in het standaardaanbod van de Wereldwinkels. En dat is voorwaar geen slechte keuze: een mooie redelijk lichte en frisse karmijnrode kleur, met een lichte rijptoets en een bijzonder scherp afgetekende neus waarin vooral zwarte kers op de voorgrond staat, maar ook de backing-vocals van zwart fruit (vooral braam dan), opwindende droptoetsen en na opschudden zelfs een vleugje koffie met room laten van zich horen. Het was dan ook de eerste wijn van de avond waarrond een eensluidend goedkeurend gebrom te horen was. In de mond levert de Otoño een jeugdig en op sappige structuurtannines geschoeid steekspel van zwarte kers, koffie en fijn cacaopoeder, afgerond met een frisse pepertoets. Geen buitengewone diepgang of complexiteit, maar wel een wijn die in alle opzichten af is: heel evenwichtig, geen bombastisch overrijp fruit, maar goed verweven zuivere en beschaafde fruitimpressies, een verhoudingsgewijs mooi tot uitdrukking komende structuur en een sappige, lange afdronk.
Type cliché-debunker.


Beoordeling: 84/100.grapegrapegrape
Geproefd op:28.02.2007. Wild Tasting 1, Kurkdroog.

23:05 Gepost door Amaronese in Chili | Permalink | Commentaren (2) | Tags: valle del lontue, carmenere, cabernet sauvignon |  Facebook |

24-03-07

Sauvion, Cardinal Richard, Haute Culture, Muscadet de Sèvre et Maine sur lie, 2003.

Herkomst: Frankrijk.
Origine: Loire, Pays Nantais, Muscadet de Sèvre et Maine.
Blend: Melon de Bourgogne.
Prijs: € 8,85.
Alc.:12,5%

Een Muscadet die al 4 jaar oud is? Dat is vast en zeker pure kattenpis! Doorgaans versleten voor zure mosselwijn en meestal de goedkoopste witte wijn op de kaart van elke megalomane brasserie met uitgebreide wijnkelder, heeft Muscadet de omineuze reputatie het typevoorbeeld te zijn van een wijn waarbij de wijnmaker het credo “faire pisser la vigne” al te letterlijk genomen heeft. Zuur, groenig water dat niet snel boven de biergrens komt, dat is het algemene verdict. Het is dus allerminst verwonderlijk dat elke spreekwoordelijk ‘echte’ wijnkenner uit de kennissenkring zijn neus ophaalt voor een fles ‘van die kattenpis’.
Toch is het best mogelijk om van Melon de Bourgogne een boeiende wijn te maken. De voorbeelden zijn zeldzaam en moeilijk te vinden, maar … ze zijn er wel degelijk: briljant frisse, oerstrakke wijnen, die het best wel een tien- à twintig jaren kunnen uithouden in de kelder. Wijnpics Wineshed 017Hun match: oesters, mosselen, confit de coquilles, en nog van dattum. Deze Cardinal Mercier, het paradepaardje uit de kelders van Sauvion, een viticulteur-négociant van Muscadet, Bourgeuil, Pouilly-Fumé en andere Loire-wijnen, is er alleszins zo één. Deze wijn wordt elk jaar gemaakt van een blend van de beste cuves, uitgekozen door een 40-koppige jury van wijnmakers, wijnjournalisten, sommeliers, wijnhandelaars, enz. Dat het hier niet zomaar gaat om een doordeweekse clichéwijn moeten we blijkbaar ook afleiden uit de fles: geen typische fles met slanke hals, eerder een wat langgerekt bordelees type van een niet gering gewicht, overplakt met etiketten, labels en wimpels die allemaal de acmé-status moeten aantonen. Dat is evenwel allerminst onterecht: iets voller van kleur dan je zou verwachten van een Muscadet, maar met de typische gezond groene weerschijn, een complexe, zeer beweeglijke neus waarvan het iodium zo uit het glas springt, met een vulling van dille, groene appel, gekonfijte limoenschil en een vleugje banketbakkersroom. Opschudden onthult een haast betoverende diepte. Een wijn waar je haast zou willen inkruipen om even te uit te spitten wat hij allemaal te bieden heeft. In de mond is dat niet anders: klassiek beendroog en slank, maar toch rijkelijk ingevuld met gele pruim, witte Sin-Jansbes, weer dat vleugje banketbakkersroom, een lichte toets kokos en een langoureuze, succulente finale, waarin boombast, witte peper en een gulle dosis mineraliteit een boeiend spel opvoeren.
Type cliché-debunker. Heerlijk, nog zeker voor de komende 5 à 6 jaar.


Beoordeling: 91/100.grapegrapegrapegrape
Geproefd op: 14.03.2007.

12:35 Gepost door Amaronese in Frankrijk | Permalink | Commentaren (7) | Tags: muscadet, pays nantais, melon de bourgogne, loire |  Facebook |

13-03-07

Tenuta Moraia, Soldimela, Monteregio di Massa Maritima DOC, 2003

Herkomst: Italië
Origine: Monteregio di Massa Maritima
Blend: 100% Sangiovese grosso
Alcohol: 12,5%

Een Italiaan uit een wat minder bekend gedeelte van Toscane in de rekken van Carrefour? Dat kan. Deze Soldimela van Tenuta Moraia, een landgoed van wijngigant Piccini, is er alleszins een sprekend voorbeeld van. Monteregio di Massa Maritima is een redelijk onbekende appellatie ten Zuiden van Bolgheri langs de Italiaanse Westkust. In de buurt wordt ook Morellino di Scansano geproduceerd, eveneens van Sangiovese. Monteregio di Massa Maritima is een relatief jonge DOC (1996), die vooral naam kreeg door de rijzende ster van Morris Farms. Massa MaritimaDit topdomein produceert immers naast de supercru Avvoltore, ook Morellino di Scansano en Monteregio di Massa Maritima. De Massa wijnen zijn eerder lichte, fruitige rode wijnen, met een mooie, doorgaans kantwerkachtige zuur- gedragen structuur.
Deze Soldimela is niet anders. Had ik geweten dat hij uit de stallen van Piccini kwam, dan had ik hem zeker met enige argwaan benaderd, want voor zover ik ervaren heb, is Piccini niet echt met veel goeds te verbinden. Ik zou echter genadeloos afgestraft zijn in mijn clichématig subversieve anti-marketingattitude. Dit flesje heeft immers wat te bieden.
In het glas komt een fris gekleurde, heldere en transparante robijnrode wijn, met slanke, lange tranen. Een mooi getypeerde Sangiovese-kleur, als perfecte heraut voor de strak gedefinieerde, maar expressieve neus van Morello-kersen, wat framboos en viooltjes. Opschudden brengt lichte hints van anijs, maar ook mos en bosgrond naar boven. In de mond is de Soldimela een speelse, pretentieloze, maar knap gemaakte drinkwijn: mooie, heldere smaken van rode kersjes, duidelijk wat framboos en zoethout, gedragen door een lichte structuur van smakelijke, zachte tannines en levendige, harmonieuze zuren. De nasmaak is lang en bulkt van de bosaardbeitjes. Een licht bittertje in de staart vraagt naar eten. Ondanks de verwachtingen gezien het jaartal is er hier geen spoortje van opstuivende alcohol, overconcentratie of doorstoofd fruit. Daar moet zeker en vast de kustligging voor iets tussen zitten.
Mooie alledaagse wijn waarvan je zonder scrupules een tweede flesje opentrekt.


Beoordeling: 82/100.grapegrapegrape
Geproefd op: 11 maart 2007.

12-03-07

Casa Mayor, Old Vines Carmenère 2005

Herkomst: Chili
Origine: Colchagua
Blend: Carmenère, Cabernet Sauvignon
Prijs: € 4,95.

Een klassieker uit het gamma van de Colruyt-supermarkten.
De kleur is fris dieppaars met een zuivere spiegel en mooie gekleurde tranen. Jammer genoeg zet dat ons op het verkeerde been, want de neus boet in aan frisheid en definitie: de fruitgeur beperkt zich tot wat zwak afgelijnde framboos en wordt gedomineerd door groene paprika. Het gehele boeket heeft ook weinig vulling. Walsen brengt ook niets meer bij tot de combo framboos-paprika. Worstelen met het Carmenère-beest dat van zerp, puberaal groen naar vol, sappig en gekonfijt fruit kan omslaan zoals Jean-Marie De Decker van partij naar partij hopt?
Hetzelfde geldt voor de smaak: zeer timide met wat leafy framboos, een toets muskaatnoot en wat witte peper in de afdronk. Het geheel is redelijk deftig gestructureerd met genoeg vinnige zuren, maar de tannines blijven wat aan de platte kant. ‘Teleurstellend’ was het algemene verdict, zeker na de onthulling van het etiket. Versies 2003 en 2004 van deze gedoodverfde QPR-breed waren naar het schijnt stukken beter (ik heb ze niet geproefd).


Beoordeling: 78/100.grape, no way een 82,50%, Dirk, of was het dan een spreekwoordelijk slechte fles?
Geproefd op: 28.02.2007. Wild Tasting 1, Kurkdroog.

21:06 Gepost door Amaronese in Chili | Permalink | Commentaren (4) | Tags: carmenere, rood, colchagua |  Facebook |

11-03-07

Jaume Serra Reserva 2001

Herkomst: Spanje
Origine: Penedès
Blend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Temperanillo.
Prijs: € 5,99.

Een onzuiver karmijn-bruinend gekleurde wijn met een doffe spiegel en stevig gepigmenteerde tranen. freyaDe neus heeft onmiskenbaar instant appeal: van een duchtig zwaar karakter, volgestouwd met bramen en zwarte framboos, Latijns gekruid, sterk alcoholgedragen en betrekkelijk vlak. Walsen doet de neus in geen geval verdiepen en sterkt het vermoeden dat we van deze felle femme fatale, buiten een flamboyante buitenkant, niet al teveel moeten verwachten.
Het smaakgeheel bevestigt dat niet minder: een Freya Vanden Bossche, instant appeal, gedragen op political push-up, maar qua inhoudelijke inbreng zelden een te erg overschatte meer(?!)waarde. Een koppel verleidelijke benen zonder lijf … . Lady Jaume verlaat de scène met wat heupwiegende bramenconfituur en daarmee is de kous af.
Onevenwichtig, met een holle, waterige kern, wat drogende tannines en een ondefinieerbaar ‘wijnig’ smaakje. Kitchen sink!

Geproefd op: 28.02.2007, Wild Tasting 1, Kurkdroog.
Beoordeling: 74/100.grape

21:49 Gepost door Amaronese in Spanje | Permalink | Commentaren (0) | Tags: penedes, cabernet sauvignon, merlot, temperanillo |  Facebook |

10-03-07

Viñas las Niñas - Aroma frambuesa 2006

Herkomst: Chili.
Originebenaming: Colchagua.
Blend: 90% Syrah, 10% Mourvèdre.
Prijs: € 4,99.

Had ik deze fles zien staan in het rek zonder ze geproefd te hebben, dan had ik m'n schouders eens opgetrokken en rustig verdergewandeld: een schreeuwlelijk etiket waarop veel te knalroze frambozen als een voluptueuze tros borsten te kijk staan. Aaaargh ... . So, I admit:ik laat me ook teveel door het etiket leiden.
Maar, hoe fout een eerste oordeel op basis van borsten e.d. kan zijn, werd bij het proeven van deze supermarkt-puti wel duidelijk: een diepe, felle, maar zeer heldere kleur van oud rood met vette, trage tranen verraden al dat er wat meer in het glas zit dan een alledaags terrasroseetje. De neus barst van zeer zuiver rood fruit, wat lichte kruiden (roze peper) Engelen een beetje opstuivende alcohol. In de mond evenzeeer zacht rood fruit, wat frisse kruiden als rozemarijn en salie en een mooie herinnering van aardbei. Het geheel zit vervat in een stevige, sturende structuur die op geen moment uit de bocht dreigt te gaan. Naar de finale toe zit er een, voor sommigen lichtjes storend, vegetaal witloof- achtig bittertje te wachten. Als nageur noteerde ik herbes de Provence.
Mooie en goed gemaakte rosé, uitstekend om een proeverij mee te beginnen en zeker lekker in de zomer bij wat gekruide en gegrilde vis met een fris slaatje. Het witlooftoetsje in het eind stoort me hoegenaamd niet, het past bij de racy structuur en sluit het geheel mooi af. Verassing van het moment: een Chileense Syrah, daar stel je je toch wel wat anders bij voor, niet?


Beoordeling: 80/100.grapegrape
Geproefd op: 28.02.2007, Wild Tasting 1, Kurkdroog.

13:55 Gepost door Amaronese in Chili | Permalink | Commentaren (0) | Tags: syrah, shiraz, colchagua, mouvedre |  Facebook |