29-03-07

Torres, San Medin, Curico, 2004.

Herkomst: Chili.
Origine: Curico.
Blend: Cabernet Sauvignon.
Prijs: € 5,99.
Alc.: %

Je zal maar Miguel Torres heten en ergens in het pikante Spanje een bescheiden en oeroud optrekje bezitten met een paar rijtjes wijnstokken … . Torres, de big brand name in Spanje. Als je Spanje je zegt, zeg je bijna automatisch Torres. Waarom? Wel Miguel Torres heeft wel een paar rijtjes wijnstokken in zijn achtertuin staan en, toegegeven, hij bezit er ook nog enkele in de tuintjes van een paar vrienden. Bompa Torres had het niet alleen nogal hoog op met de wijnplantjes, maar hij maakte net als overbompa ook wat wijn. Zelfs toen zijn mooi wijnschuurtje in de Spaanse Burgeroorlog (1939) platgebombardeerd Affiche Spaanse Burgeroorlogwerd, bleef zijn liefde voor de plantjes en hun witte of rode vocht zo groot, dat hij maar besloot er helemaal opnieuw mee te beginnen. Zo een traditie laat je natuurlijk niet zomaar met de grond gelijk maken.
De naam Torres wordt consequent met wijn verbon- den sinds 1800, het moment waarop ze als wijnboeren, nog met kar en paard, zelfs bereid waren door de woestenij van Estremadura te sleuren om hun wijn te verkopen. Op een goe- de dag kwam verloren zoon Jaime Torres immers terug thuis van enkele jaren feesten in Cuba met het vaste besluit vaderlief een handje te helpen met de wijnbouw. Dankzij Jaime’s ondernemendheid groeide Torres uit tot wat het nu is. Hij besloot immers nieuwe afzetmarkten aan te boren in Cuba, Argentinië en Puerto Rico. Aan het eind van de 19de eeuw was Jaime’s bedrijvigheid zo groot geworden dat hij wel een wijnmakerij op poten moest zetten in Vilafranca del Penedès. Van hieruit veroverde Torres de wereld.
Op een dag was Miguel een beetje uitgekeken op de enkele rijtjes wijnstokken in zijn achtertuin. Meer nog, hij was ook de enkele druivelaars die hij bij zijn kameraden had geplant hartstikke beu. Dus dacht Miguel: “Ik pak mijn biezen en ben er mee weg. Waarheen? Laten we het makkelijk houden: Chili. Daar spreekt men ook Spaans en daar heb ik nog wel een paar old sports wonen.” Zo gezegd zo gedaan: Miguel pakt zijn koffers en stapt het af. In Chili bevalt het hem best, dus ook daar besluit hij dan maar een klein stulpje te bouwen. Hij voelt zich zelfs zo in zijn sas, dat hij er echt zijn thuis van maakt door weer eens een paar druivenstokjes Miguel Torreste planten in zijn moestuin. Zelfs zijn alte Kameraden vinden het allemaal best dat de Miguel er bij hen eveneens een koppel in de grond steekt. Het leven kan mooi zijn.
Wat doe je als je wat druiven te veel hebt? Juist ja, wijn maken. Een logische stap, zo dacht Miguel er ook over. Eén van de resultaten van zijn Chileense ijver is de San Medin, een 100% Cabernet Sauvignonwijn. In het glas komt een goed gevulde karmijnrode wijn met een scherpe, heldere eikrand, een heldere reflectie en stevige, wat vettige tranen. De neus neemt een plotse hoge vlucht met een rijk, ietwat zwaar boeket van rood fruit, waarin vooral fram- boostoetsen prominent aanwezig zijn. Het geheel wordt echter snel overschaduwd door een haast vrieskouachtig aandoende eucalyptusbries, die ook in de smaak nogal sterk overheerst. Wat iele bevroren framboos, een stipje zacht rood fruit en daarmee is het zo ongeveer gezegd voor de rest van het smaakpalet. Slecht een fragiele zoethouttoets speelt op de achtergrond nog mee. Weinig vulling en een aarzelende structuur in een onevenwichtig geheel …. , dit is dus geen wijn om over naar Spanje te schrijven!Teleurstellend.


Beoordeling: 77/100. grape
Geproefd op: 28.02.2007, Wild Tasting 1, Kurkdroog.

12:00 Gepost door Amaronese in Chili | Permalink | Commentaren (3) | Tags: cabernet sauvignon, curico, valle central |  Facebook |

Commentaren

Eucalyptusbries zoals in de Cabernets van de Santa Rita collectie en nog heel wat andere Chilenen.
Eén van de meest kenmerkende kenmerken die Chileense wijnen kenmerken!

Gepost door: vinejo | 29-03-07

Best wel leuk en fris, wat mij betreft. Ik heb er niets op tegen. Een mooi gevolg van Amerikaanse eik, maar eh ... soms mag het toch wel wat minder. In deze was het bijna Vicks!

Gepost door: Amaronese | 02-04-07

Bijna vicks Ik weet wat me te doen staat bij m'n volgende bronchiet !

Gepost door: vinejo | 02-04-07

De commentaren zijn gesloten.