24-03-07

Sauvion, Cardinal Richard, Haute Culture, Muscadet de Sèvre et Maine sur lie, 2003.

Herkomst: Frankrijk.
Origine: Loire, Pays Nantais, Muscadet de Sèvre et Maine.
Blend: Melon de Bourgogne.
Prijs: € 8,85.
Alc.:12,5%

Een Muscadet die al 4 jaar oud is? Dat is vast en zeker pure kattenpis! Doorgaans versleten voor zure mosselwijn en meestal de goedkoopste witte wijn op de kaart van elke megalomane brasserie met uitgebreide wijnkelder, heeft Muscadet de omineuze reputatie het typevoorbeeld te zijn van een wijn waarbij de wijnmaker het credo “faire pisser la vigne” al te letterlijk genomen heeft. Zuur, groenig water dat niet snel boven de biergrens komt, dat is het algemene verdict. Het is dus allerminst verwonderlijk dat elke spreekwoordelijk ‘echte’ wijnkenner uit de kennissenkring zijn neus ophaalt voor een fles ‘van die kattenpis’.
Toch is het best mogelijk om van Melon de Bourgogne een boeiende wijn te maken. De voorbeelden zijn zeldzaam en moeilijk te vinden, maar … ze zijn er wel degelijk: briljant frisse, oerstrakke wijnen, die het best wel een tien- à twintig jaren kunnen uithouden in de kelder. Wijnpics Wineshed 017Hun match: oesters, mosselen, confit de coquilles, en nog van dattum. Deze Cardinal Mercier, het paradepaardje uit de kelders van Sauvion, een viticulteur-négociant van Muscadet, Bourgeuil, Pouilly-Fumé en andere Loire-wijnen, is er alleszins zo één. Deze wijn wordt elk jaar gemaakt van een blend van de beste cuves, uitgekozen door een 40-koppige jury van wijnmakers, wijnjournalisten, sommeliers, wijnhandelaars, enz. Dat het hier niet zomaar gaat om een doordeweekse clichéwijn moeten we blijkbaar ook afleiden uit de fles: geen typische fles met slanke hals, eerder een wat langgerekt bordelees type van een niet gering gewicht, overplakt met etiketten, labels en wimpels die allemaal de acmé-status moeten aantonen. Dat is evenwel allerminst onterecht: iets voller van kleur dan je zou verwachten van een Muscadet, maar met de typische gezond groene weerschijn, een complexe, zeer beweeglijke neus waarvan het iodium zo uit het glas springt, met een vulling van dille, groene appel, gekonfijte limoenschil en een vleugje banketbakkersroom. Opschudden onthult een haast betoverende diepte. Een wijn waar je haast zou willen inkruipen om even te uit te spitten wat hij allemaal te bieden heeft. In de mond is dat niet anders: klassiek beendroog en slank, maar toch rijkelijk ingevuld met gele pruim, witte Sin-Jansbes, weer dat vleugje banketbakkersroom, een lichte toets kokos en een langoureuze, succulente finale, waarin boombast, witte peper en een gulle dosis mineraliteit een boeiend spel opvoeren.
Type cliché-debunker. Heerlijk, nog zeker voor de komende 5 à 6 jaar.


Beoordeling: 91/100.grapegrapegrapegrape
Geproefd op: 14.03.2007.

12:35 Gepost door Amaronese in Frankrijk | Permalink | Commentaren (7) | Tags: muscadet, pays nantais, melon de bourgogne, loire |  Facebook |

Commentaren

Spreekwoordelijk zou ik als echte pseudokenner idd m'n neus ophalen voor een simpele Muscadet maar je boombastische beschrijving prikkelt m'n nieuwsgierigheid !
Maar waar de hel kan ik dit meloensap vinden ?

Gepost door: vinejo | 26-03-07

Ik heb hem ooit eens op de kop kunnen tikken in de Colruyt. Stond in de nieuwe catalogus van vorig jaar denk ik. € 8,99 of zo. Had er zes besteld. Wilde er daarna nog eens zes (maandje erna), maar was al uitverkocht. Ik begrijp nu waarom. Bij mijn weten is er in België geen enkele handelaar die hem heeft. Op de site van Sauvion kan je prijzen vragen, dus ik denk dat je via hen ook wel iets kan te weten komen over kleinhandel. Ik heb het zelf eigenlijk nog niet geprobeerd.
Het lijkt bombastisch beschreven hier, maar je moet het gewoon proeven. Ik denk dat je bij een blindproeverij er veel kenners zou doen intuinen. Deze Muscadet is er eentje uit de Haute Culture-reeks, zo een beetje een voorbeeld. Er zijn ook een paar Cuvées de Garde bij. Je zou het niet verwachten van een Muscadet, maar het kan dus (30 jaar voor de besten naar 't schijnt). Heb nog drie flesjes, ... durf ze nu bijna niet meer open te doen. Zeker eens proberen!

Gepost door: Amaronese | 26-03-07

Never said bómbastisch, hé Amaronese, was gewoon een jeu de mots op je vergelijking met boombast.
En nu ik je tóch aan de w..lijn heb : wat bedoel je eigenlijk met " cliché debunker " ?

Gepost door: vinejo | 27-03-07

Ja sorry, had het te laat gezien en er domweg overgelezen. Ik verdacht je van een tikfout. Mea culpa.
't Is anders wel iets eigenaardigs, die smaak van boombast: tegelijkertijd groen en toch fruitig gesuikerd, bijna als peer, maar iets minder voluptueus.
Cliché-debunker: betekent eigenlijk clichéontkrachter, maar dan in 't Engels. Zou het natuurlijk in't Nederlands kunnen schrijven, maar dat klinkt niet cool en vooral: dan mis ik een stuk van de postmodernistische betekenis. Te verstaan als het aantonen van vastgeroeste en tegenwoordig nog nauwelijks opgemerkte gedachten. Het is bv. zo gewoon om over Muscadet te denken als zure pis, dat iedereen dat ook zonder verpinken doet. Veel mensen halen dan al op voorhand hun neus op voor een Muscadet. Clichés, vooroordelen, discoursvervlakking, ... meer kan je het niet noemen. En het zijn nu net die dingen waar ik lastig van word. Veel mensen drinken hun wijn zoals ze denken dat je hem behoort te drinken. Dan ben je voor mij dus fout bezig (i.c. één van de problemen die ik met Bordeaux heb).
Daarom vind ik het ook belangrijk een eigen (en toch niet belachelijk aberrante) manier van schrijven over wijn te zoeken. Er wordt teveel oeverloss en hersenloos geneuzeld. Als het maar overeenkomt met dat wat iedereen zegt is het goed. Niet voor mij dus. Ik vind 90% van de wijnkritiek saai en bovendien nog eens onoprecht ook. Er zijn bv. redelijk wat mensen die graag geweldig opscheppen over een wijn die eigenlijk niets voorstelt. Waarom? Omdat het een 'grote' wijn is, jaja ... . "Van horen zeggen ... !"

Gepost door: Amaronese | 27-03-07

Vandaag een in de weg staand boompje ( weet niet eens welk het is ) neergehaald en in stukken gekapt. Heb aan jou gedacht toen ik de geur van de nu en dan afscheurende schors waarnam. Wat een fris aroma, kruidig, zelfs een vleugje meloen ! Ik kon dit echt wel plaatsen in een witte wijn...

Gepost door: vinejo | 28-03-07

Dat is't! Inderdaad, dat heb je perfect omschreven: een beetje meloenachtig (zoals bv. in een Buckettraube of sommige Chenins), maar wat kruidiger. Dat was het!

Gepost door: Amaronese | 29-03-07

Je hebt me ook nieuwsgierig gemaakt naar dit wijntje waarvoor dank. Misschien interessant om dit wijntje in ons gamma op te nemen..

Gepost door: VinQuotidien | 26-11-13

De commentaren zijn gesloten.