13-03-07

Tenuta Moraia, Soldimela, Monteregio di Massa Maritima DOC, 2003

Herkomst: Italië
Origine: Monteregio di Massa Maritima
Blend: 100% Sangiovese grosso
Alcohol: 12,5%

Een Italiaan uit een wat minder bekend gedeelte van Toscane in de rekken van Carrefour? Dat kan. Deze Soldimela van Tenuta Moraia, een landgoed van wijngigant Piccini, is er alleszins een sprekend voorbeeld van. Monteregio di Massa Maritima is een redelijk onbekende appellatie ten Zuiden van Bolgheri langs de Italiaanse Westkust. In de buurt wordt ook Morellino di Scansano geproduceerd, eveneens van Sangiovese. Monteregio di Massa Maritima is een relatief jonge DOC (1996), die vooral naam kreeg door de rijzende ster van Morris Farms. Massa MaritimaDit topdomein produceert immers naast de supercru Avvoltore, ook Morellino di Scansano en Monteregio di Massa Maritima. De Massa wijnen zijn eerder lichte, fruitige rode wijnen, met een mooie, doorgaans kantwerkachtige zuur- gedragen structuur.
Deze Soldimela is niet anders. Had ik geweten dat hij uit de stallen van Piccini kwam, dan had ik hem zeker met enige argwaan benaderd, want voor zover ik ervaren heb, is Piccini niet echt met veel goeds te verbinden. Ik zou echter genadeloos afgestraft zijn in mijn clichématig subversieve anti-marketingattitude. Dit flesje heeft immers wat te bieden.
In het glas komt een fris gekleurde, heldere en transparante robijnrode wijn, met slanke, lange tranen. Een mooi getypeerde Sangiovese-kleur, als perfecte heraut voor de strak gedefinieerde, maar expressieve neus van Morello-kersen, wat framboos en viooltjes. Opschudden brengt lichte hints van anijs, maar ook mos en bosgrond naar boven. In de mond is de Soldimela een speelse, pretentieloze, maar knap gemaakte drinkwijn: mooie, heldere smaken van rode kersjes, duidelijk wat framboos en zoethout, gedragen door een lichte structuur van smakelijke, zachte tannines en levendige, harmonieuze zuren. De nasmaak is lang en bulkt van de bosaardbeitjes. Een licht bittertje in de staart vraagt naar eten. Ondanks de verwachtingen gezien het jaartal is er hier geen spoortje van opstuivende alcohol, overconcentratie of doorstoofd fruit. Daar moet zeker en vast de kustligging voor iets tussen zitten.
Mooie alledaagse wijn waarvan je zonder scrupules een tweede flesje opentrekt.


Beoordeling: 82/100.grapegrapegrape
Geproefd op: 11 maart 2007.

Commentaren

Alterno party wijn ! Nnnice ! Deze reactie hoort eigenlijk op blogspot, maar ik heb geen google account, vandaar.
Je mening over die Real kan ik slechts beamen http://wijnliefhebber.skynetblogs.be/category/960943/1/Nieuwe+Wereld
En ook de Raimat proefde ik reeds en ik kwam tot dezelfde bevinding :
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/post/2915051/raimat-en-donjon

En deze blog : yes, eindelijk zijn we bezig een belgische, nu ja, Vlaamse wijn community aan het opbouwen!
En je schrijfstijl vind ik lichtjes fantastisch.
Thx voor de links, linksbacks ( Michel Renquin et al)volgen.

Gepost door: vinejo | 14-03-07

Communities en alternopinies ... Dank je voor de appreciatie Vinejo! Het doet plezier eens van mensen die er al even mee aan de gang zijn zoiets te horen ... . Zowel de Real als de Raimat waren ontdekkingen voor me; de een wat meer NW, de andere wat meer OW, maar ik vind het zinloos om in die discussie een standpunt in te nemen (als je over kiezen tussen Sodom en Gomorra spreekt, maar dan de heerlijk variant - 't Hof der Lusten ;-) ).
Momenteel zijn we wel aan zowat alles aan het upgraden, uitproberen en bijschaven, so have patience please, 't is nog allemaal wat improvisorisch ...
Wat de commu betreft: we zitten hier toch al met een paar op een lapje grond ... zouden we dan eens geen 'iets' à la WineBloggingWednesday kunnen organiseren? Gewoon eens een virtueel of reëel gtg, samen met LennDevours of niet?

Gepost door: Amaronese | 16-03-07

winebloggingwednesday kende ik alleen vd Nederlandse spin off, die Lenndevours kende ik niet( nu wel, thx ).
Zie zo een gezamenlijke internetvergelijkendeproeverij ook wel zitten, maar dan noemen we het misschien een winebloggingsfriday, kwestie van origineel te zijn ;-)
We kunnen misschien bescheiden beginnen met een Pichon Comtesse 2001, de premier crus laten we nog even rusten...
wink wink.
En voor wat betreft die improvisatie, join the club. 't Is namelijk niet dat ik hier met een redactie zit hé...;-)

Gepost door: vinejo | 17-03-07

WBF Why not? Eens rondvragen in de Belgische wijnblogsfeer. Eéntje per maand of zo ... zou nog mooi zijn.
Eh, wat die premier crus betreft: ik zal Michael Broadbent eens aanschrijven, misschien vallen er wel een kistje of twee van de vrachtwagen bij Christie's ... ;-) . Tja, was't maar waar en dan nog.
Idee zou zijn van dan allemaal gewoon een post te doen over hetzelfde onderwerp (dat kan bv. één fles zijn) en dan een reeks verschillende invalshoeken en ideeën te krijgen. Zou leuk zijn. Van posten gesproken ... ik moet er hier weer eens werk van maken. Was tijd maar zo bottelbaar als wijn.

Gepost door: Amaronese | 17-03-07

Goed idee en toffe blog amaronese!

Gepost door: Venne | 24-03-07

Dank je Ik doe gauw wel eens een voorstel. Dan vliegen we er eens met z'n allen in.

Gepost door: Amaronese | 25-03-07

De commentaren zijn gesloten.